Sauebonde med blondekant

Sauebonde med blondekant

fredag 11. november 2011

Husmannsplass

Småvikan, en av flere husmannsplasser som hørte til  under Vik

Enda ser en rester av husmurer 

Huset var bygd inntil et berg, her lå det lunt til for sørvesten.

Her gikk husmannen og slo foret med ljå. Forøvrig høsta de for fra skogen, holmer for å ha for til husdyra gjennom vinteren. I dag er Småvikan holdt seg forbausende åpent for krattskog  (vanligvis gror det igjen med lauvskog ganske så fort på disse trakter)

De som bodde på husmannsplassen forsøkte å skaffe så mye for som de kunne til dyra sine, så de fylte ut med stein, jord og tang mot sjøen. I dag vises en mura kant mot sjøen. Bevis på at folk jobba hardt for å brødfø seg og familien sin. 

Mikke Mus?? Joda jeg fant ham også i Småvikan, rekke på land som en annen  fant:-) 
Småvikan er en idyllisk plett her i grenda.  Før utskifting hørte dette stedet til Hovedgården, men jordskifte og mer fornuftig deling av mange små teiger gjorde at dette stedet ble bytta med noe annet.
 Uansett så spiller det ingen rolle hvem som eier stedet. Det er en vakker oase. Ligger veldig for seg selv, vises godt fra sjøen, men fra riksveien er det umulig å se stedet.
I Småvikan vises tydelige spor etter bosetning.
Steiner sirlig lagt opp for å danne grunnmuren av hjem for både folk og fe.
Husmenn fikk bo, mot at de arbeidet på hovedgården som betaling av leien. Det var mange skjebner hos husmennene. Jeg har fått meg fortalt at det var ikke av det verste å bo i Småvikan.
(En av etterkommerne er faktisk olympisk mester)


Ha en fin helg.
Klem. 

2 kommentarer:

  1. Nydelig plass - der skulle jeg gjerne bodd:) Eller kanskje en ide å tenke at man kunne bodd litt mer sentralt om man skulle flytte på seg he he...

    SvarSlett
  2. Ja, det är verkligen en underbar idyll Anne. Så vackra naturfoton du tar. Ha det så gott. / Klem !

    SvarSlett