Sauebonde med blondekant

Sauebonde med blondekant

søndag 20. januar 2013

Spekesild


Fikk kjøpt masse sild av en lokal fisker. Fikk lyst til å salte på å lage spekesild. Slik som de gjorde før i tiden?
Masse god råd, og forskjellige fremgangsmåter. Mange skryter av metoden som går ut på å bruke sukker og salt, men jeg brukte bare grov hav-salt.Jeg kuttet bort hode og hale, og la dem lagvis med salt. Startet og sluttet med salt.


Silda skal nå stå en stund. Også her er det forskjellige fremgangsmåter. Her på gården stod silda ned-salta på tretønner lenge. Husker så vidt at min far gikk ned til naustet for å hente seg sild. Han spiste den på flatbrød med nypotet.
En oppskrift hevdet at en uke i salt var nok, mens andre hevdet at fjorten dager var nødvendig. Jeg tror jeg lar silda få være i laken en liten stund.
Dette er bare et prøveprosjekt.
Glede meg på  kålstuing, rødbeter og spekesild.

3 kommentarer:

 1. Så flink du er , litt artig og følge koselige familie tradisjoner.
  Men sild liker æ deverre ikke, men du får kose dæ med det når den er ferdig :=)

  Ha en fortsatt fin søndag.

  Lisbeth :D

  SvarSlett
 2. Gratulerer med nytt bloggnavn - midt i blinken;))) Den silda blir vel løsningen på diskusjonen fra romjula om neste års gjestebuds-kost tenker jeg...:)))Hadde ikke vært meg i mot, elsker sild i alle varianter, til og med kokt:) (stort minus for beina da...:) Klem

  SvarSlett
 3. Nå ble jeg misunnelig! Sild er bra kost med mye smak. Husker godt at det ble servert "sildbaill" som middagsmat da jeg var barn. Får nesten vann i munne når jeg tenker på det nå :)

  SvarSlett